Hydrogenproduksjon i Energiparken

Det første anlegget for produksjon av hydrogen medintegrert CO2-fangst ble installert i Energiparken i 2023. Det er verdens første anlegg av sitt slag.

Det er H2 Production, i samarbeid med teknologileverandør, ZEG Power, som står bak etableringen av Energiparkens første hydrogenanlegg.

Verdensledende teknologi

Anlegget er et pilotanlegg som produserer hydrogen fra naturgass, og er det første anlegget i verden til å integrere CO2-fangst i selve produksjonsprosessen.

Noe av det unike ved denne etableringen er muligheten til å få demonstrert teknologisk innovasjon i industriell skala. Denne produksjonsmetoden vil kunne gi stor kostnadseffektivitet, og anleggets design er basert på arealeffektive løsninger, noe som gir storskalafordeler ved ekspansjon.

Les meir omanlegget i Teknisk Ukeblads artikkel.

Produksjon og optimalisering

Pilotanlegget er av typen H1, som er en benevning som indikerer en produksjonskapasitet på opp mot ett tonn hydrogen i døgnet. Alternativt til å driftes på naturgass, kan anlegget også produsere hydrogen basert på biogass.

H2 Production og ZEG vil gjennomføre en optimaliseringsperiode hvor hensikten er å skreddersy og optimalisere anlegget, samtidig som læringseffekt hentes ut med tanke på ekspansjon.

Gunstig beliggenhet i Energiparken

Beliggenheten i Energiparken er gunstig, da lokasjonen gir kortreist tilgang til både naturgass og deponeringsanlegg for fanget CO2.

Energiparkens kaianlegg er nær tilgjengelig, og distansen er også kort til Øygardens fremtidige trafikknutepunkt på Ågotnes. Dette vil kunne realisere kort distanse til et betydelig antall fremtidige brukere av både hydrogen og andre hydrogenbaserte energibærere.

Et sentralt knutepunkt

Komprimert hydrogen som produsert fra dette anlegget, dannerbasis for andre hydrogenbaserte energibærere, som ammoniakk, metanol eller flytendehydrogen. Energiparken vil kunne bli et svært sentralt knutepunkt for denne typerene produkter som vil bli nødvendige i fremtidens energikrevende hverdag.

Andre prosjekter